Durerea de ureche poate fi mai mult decît o simplă otită (infecție la nivelul urechii). Adesea, ea este un semnal de alarmă trimis de corpul nostru, indicând că ceva nu funcționează bine în interior.
În acest articol, vom afla de ce urechile noastre sunt atât de importante și ce pot revela durerile pe care le simțim.
Durerea de ureche anunță de cele mai multe ori începerea stagnării în sistemul limfatic, adică sistemul care transportă limfa (un lichid limpede) prin corp și ajută la eliminarea toxinelor.
Multe dintre simptomele urechii anunță, de fapt, afectări de diferite grade ale rinichilor, organele care filtrează sângele și elimină deșeurile prin urină. Rinichii sunt organele cele mai importante ale eliminării reziduurilor de la nivel celular – cu alte cuvinte, organele prin care întregul sistem limfatic al corpului se curăță.
De ce ne dor urechile?
- Factori emoționali: stresul, frica, trăirile puternice, chiar și bucuria foarte intensă, pot afecta suprarenalele și le pot afecta funcția. Suprarenale sunt glande situate deasupra rinichilor, care produc hormoni, inclusiv cei care ne ajută să facem față stresului.
- Factori fizici: alimentația nesănătoasă, oboseala, poluarea (substanțe
chimice, gaze, radiații etc) pot încetini filtrarea renală.
O funcționare defectuoasă a rinichilor poate duce la perturbarea fluxului limfei, urmată de congestia acesteia la nivelul urechilor și respectiv la apariția durerii.
Durerea de ureche la copii
Durerile de ureche sunt simptome frecvent întâlnite la copii. La ei – semnalele de ”înfundare” ale sistemului limfatic sunt foarte rapide și intense.
- Aceste dureri apar adesea însoțite de alte simptome precum secreții nazale, strănut și tuse care nu se mai opresc, ochi înroșiți și erupții pe piele.
- Constipația este un alt factor care poate contribui la apariția durerilor de ureche. Verificați la copilul care se plânge de durere de ureche dacă a avut sau nu scaun în ziua respectivă. În multe cazuri, o simplă modificare a alimentației, prin introducerea unor alimente bogate în fibre precum prunele uscate, un pahar cu apă, plus cel mult un supozitor cu glicerină, poate ajuta la ameliorarea atât a constipației, cât și a durerilor de ureche.
Stagnarea limfatică: un semn de pericol
Datorită stagnării limfatice din zona capului – orice durere în această zonă este un semn de pericol.
De exemplu:
- Otita catarală (doar o inflamație la nivelul urechii) poate fi tratată cu metode simple, precum aplicarea unor picături de ulei cald în ureche (căldura ajutând la reducerea temporară a stagnării limfatice) sau cu un preparat natural cu acțiune antiinflamatoare, cum este Energotonic junior Mullein picături de urechi, cu extract de Lumânărică.
Bolile mai grave, însă, necesită atenție sporită:
- Otita supurată (caracterizată prin prezența puroiului în ureche) sau complicații severe, precum mastoidita (afectarea osului din spatele urechii), sunt considerate grave și periculoase și necesită tratament medical de urgență.
Organele vitale din zona capului
Stagnarea limfatică poate afecta diverse organe vitale situate în zona capului:
- Organele de simț
- Sistemul endocrin (glanda hipofiză și epifiza)
- Sistemul nervos central (creierul și trunchiul cerebral)
Presiunea datorată stagnării limfei în această zonă, poate pune în pericol multiple funcții ale corpului.
Importanța tratamentului rapid
Durerea de ureche este o alarmă pentru oricine, atât pentru copii cît și pentru adulți. Tratamentul ei se impune rapid, întrucât creșterea durerii se poate produce foarte repede.
Extracte gemoterapice care vă pot ajuta:
- Extract din mlădițe de Măceș
- Extract din muguri de Coacăz Negru
- Extract din muguri de Mesteacăn Argintiu
- Extract din muguri de Scoruș
Alături de proprietățile anti-inflamatorii ale preparatelor – Scorușul are și acțiune de drenaj limfatic. Dar, pentru a fi eficient în durerea de ureche, trebuie asociat cu un extract de drenaj renal, precum mlădițele de Afin. Dacă veți utiliza Scoruș fără să-l asociați cu un produs de drenaj renal, de cele mai multe ori simptomele se intensifică (durerea crește) și poate apare febra.
Manifestări la adulți
La adulți nu mai apar simptome precum ”dureri de ureche” decât în puține situații, pentru că cei mai mulți adulți au deja o stagnare limfatică avansată – depozitele de mucus din zona capului sunt din ce în ce mai compacte.
În schimb, pot apărea:
- Tinnitus (zgomote în urechi de diferite feluri). În acest caz puteți face cure de lungă durată (2-3 luni) cu gemoterapice de Scoruș și Călin, alternativ cu gemoterapic din muguri de Ginkgo biloba.
- Probleme de echilibru: pot apărea odată cu afectarea urechii și diminuarea sau pierderea auzului, întrucât în interiorul urechii există structuri specializate în coordonarea mișcării și menținerea echilibrului.
Concluzii și recomandări
Stilul de viață sănătos reprezintă partea esențială a refacerii sănătății. Produsele naturale sunt ajutoare inestimabile în susținerea eforturilor de detoxifiere, în ajutarea rinichilor să-și reia funcțiile blocate și în sprijinirea organismului să elimine reziduurile acumulate în perioade îndelungate de stagnare.