logo EPG

Care este diferența dintre alcoolul alimentar și alcoolul farmaceutic?

Într-o lume în care sănătatea și siguranța noastră sunt priorități esențiale, calitatea produselor pe care le consumăm sau le folosim zilnic joacă un rol foarte important. De aceea, este bine să fim informați.  Împreună, în rândurile de mai jos, vom vedea care sunt diferențele dintre alcoolul alimentar și alcoolul farmaceutic, pentru a face alegeri informate și sigure pentru noi și cei dragi.

Alcoolul etilic este obținut prin fermentarea cerealelor și fructelor și este folosit atât în scopuri alimentare, cât și farmaceutice. Acesta este un excelent solvent pentru obținerea extractelor din plante, având capacitatea de a extrage atât compușii solubili în apă (hidrofili), cât și pe cei insolubili în apă (lipofili).

Din ce se obțin cele două tipuri de alcool?

Alcoolul farmaceutic este produs, în principal, din cereale precum porumbul sau grâul. În anumite cazuri, se poate obține și din semințe de struguri sau alte plante, prin metode specifice de fermentare (Aloe, Agave etc.)

Alcoolul alimentar provine, în special, din fermentarea fructelor (caise, cireșe, prune) și, uneori, din cereale. Este rezultatul degradării compușilor glucidici din aceste materiale vegetale.

Care sunt standardele de puritate și calitate?

Alcoolul farmaceutic trebuie să fie extrem de pur, fără compuși din planta din care provine. Pe de altă parte, alcoolul alimentar poate sa conțină diverse cantități de compuși aromatici, ceea ce poate fi avantajos în anumite situații.

Atât pentru alcool alimentar, cât și pentru cel farmaceutic este obligatoriu să se controleze impuritățile precum metanolul, alcolii superiori, aldehidele, cetonele și benzenul. Acești compuși apar la începutul sau sfârșitul distilării și trebuie să fie sub anumite limite datorită toxicității lor. De aceea, pocesul rocesul de fermentație și distilare trebuie atent monitorizat pentru a garanta calitatea alcoolului. să fie corect condus pentru a asigura calitatea alcoolului.

Alcoolul farmaceutic trebuie să respecte standardele stricte din Farmacopeea Europeană, care sunt destinate producătorilor de medicamente. Acești producătorii trebuie să fie certificați GMP (Good Manufacturing Practice), o certificare internațională ce asigură bunele practici de fabricație.

Pe de altă parte, alcoolul alimentar  trebuie să respecte standardele naționale (SR). Chiar dacă este supus unor verificări riguroase, acestea nu sunt la fel de stricte ca cele pentru alcoolul farmaceutic. Alcoolul alimentar respectă standardele naționale (SR) și, deși este supus unor verificări riguroase, nu sunt la fel de stricte ca cele pentru alcoolul farmaceutic.

Glutenul se regăsește în alcoolul farmaceutic?

Un alt aspect important pentru cei care folosesc extracte naturale alcoolice este conținutul de gluten. Alcoolul etilic obținut din porumb nu conține gluten. De asemenea, datorită naturii chimice a glutenului, acesta nu se dizolvă în alcool, deci nici alcoolul din grâu nu va conține gluten.

Concluzii

Calitatea alcoolului etilic, fie el alimentar sau farmaceutic trebuie monitorizată strict pentru a controla impuritățile toxice, indiferent de destinația finală.

Noi, la PlantExtrakt, folosim doar alcool etilic de calitate farmaceutică, provenit de la furnizori certificați GMP, atât pentru medicamente, cât și pentru suplimente alimentare, asigurând siguranța și eficacitatea produselor , pentru ca voi să vă bucurați de o sănătate curată, sănătate adevărată.



Director Cercetare-dezvoltare PlantExtrakt