logo EPG

Pregătirea pentru sărbătorile de iarnă, fizic - mental - emoțional

Nici o persoană nu rămâne indiferentă la magia sărbătorilor de iarnă!

În plan fizic, organismul face eforturi destul de mari de adaptare termică și își încetinește multe dintre celelalte funcții, pentru a putea face solicitărilor. De aici și stările de somnolență mai accentuate, nevoia de repaus, de odihnă, de "hibernare".

În plan emoțional, sărbatorile de iarnă favorizează întâlniri cu persoane dragi, pe care dorim să le revedem și cu care împărtășim sentimente, emoții, impresii și multe alte energii care oscilează între pozitiv și negativ foarte rapid, precum o balanță în dezechilibru și nu de puține ori apar stări de tristețe, de regrete, de vinovăție și chiar de depresie, pe lângă bucuria revederii.

În plan mental, sărbătorile de iarnă reprezintă un moment de bilanț anual, sau pentru unii, de etapă. Faptul că semnifică finalul unei perioade, ne face să ne evaluăm momentul din viață în care am ajuns și să înțelegem unde suntem pe drumul pe care ni l-am propus. De aici și reacțiile emoționale variate care pot apare și bineînțeles, reacțiile fizice de somatizare, care apar întotdeauna.

Atenție la manifestările din planul emoțional!

Principalele emoții negative pe care le încearcă o persoană în această perioadă sunt furia, vinovăția, frica, anxietatea, uneori depresia.

Furia apare la persoanele suprasolicitate, obosite, epuizate după un an de solicitări continue. O astfel de persoană își poate epuiza resursele de energie, atât de la nivelul suprarenalelor (glandele răspunzatoare de adaptarea la stres), cât și la nivelul ficatului (supus și altor solicitări importante, precum apărarea imunitară și termoreglarea).
La aceste persoane, cel mai mic fleac, cea mai mică contrazicere, cea mai mică dezamăgire, pot produce izbucniri care iau prin surprindere anturajul, cât și persoana în cauză.
Recomandarea de gemoterapice pentru susținerea unei astfel de persoane, sunt:
Extract din muguri de Coacăz negru dimineața, pentru întărirea suprarenalei, tonifierea organismului și protecție imunitară,
Extract din mlădițe de Rozmarin la prânz, pentru tonifierea ficatului, relaxare generală a organismului și o mai bună funcționare a tuturor metabolismelor,
Extract din muguri de Stejar după amiaza, pentru efectul anti-astenie, anti-epuizare, anti-oboseală și tonifierea glandelor suprarenale și a energiei vitale a organismului.
Se pot administra timp de 2-4 săptămâni, pentru a permite persoanei să reziste pe perioada finalului de an.

Atunci când principalul simptom al persoanei este sentimentul de vinovăție, cu evoluția către o ușoară stare de depresie, vă recomand o cură de 2-4 săptămâni cu:
Extract  din mlădițe de Rozmarin dimineața, pentru efectul tonic, atât la nivel fizic, cât și emoțional (are un ușor efect euforizant) și pentru tonifierea zonei ficat-veziculă biliară.
Extract din muguri de Tei seara, care asigură un somn de bună calitate și odihnitor.

Când frica/fricile (sau anxietatea) reprezintă principalele stări emoționale, vă recomand preparatul Anxin, care are un efect de relaxare, ușor anti-depresiv și mai ales anxiolitic. Pot fi administrate 2 capsule sau 5 ml (varianta soluție) pe zi, timp de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada foarte agitată a pregătirilor de sărbători.
Tot în această perioadă folosiți Extractul de Orz verde, cu efect revitalizant general, ce aduce un aport de minerale și vitamine binefăcătoare pentru organism. În plus, protejează de efectele dăunătoare ale radiațiilor, fie ele electromagnetice sau telurice, mult accentuate de folosirea în exces a aparaturii electrice în această perioadă.

Atenție la excesele alimentare!

Acum este și perioada în care se fac cele mai mari excese alimentare, în special la capitolul alimentelor cu acțiune dăunătoare asupra organismului - excese de carne, de grăsimi, de dulciuri și de băuturi carbogazoase.
Iată câteva preparate care pot fi utilizate timp de 2-3 săptămâni înaintea sărbătorilor și câteva zile după, care vor permite tubului digestiv să treacă cu bine de perioada de excese.

Extractul din mlădițe de Rozmarin, dimineața, ajută la eliminarea rapidă și eficientă a deșeurilor digestive, previne gazele intestinale și durerile ce pot apărea în situațiile de supra-alimentare.
Extractul din muguri de Arțar, la prânz – asigură buna funcționare a vezicii biliare, esențială în situația unor mese bogate în grăsimi.
Extractul din muguri de Smochin, seara, care protejează mucoasa gastrică de alimentele prea acide, prea picante și prea iritante, având în plus o acțiune de relaxare generală.
Recomandarea este atât pentru persoanele care au deja probleme digestive, cât și pentru cei care nu au probleme de sănătate, dar știu că urmează să petreacă 2-3 zile cu un exces de alimente și băuturi.

Să facem mai puțin exces de mâncare și mai mult "exces de energie pozitivă"!

Vă invit să dăruim mai multă bunăvoință, compasiune și înțelegere tuturor celor pe care îi vom întâlni în această perioadă.