logo EPG

Măceșul - sursă de vitamina C naturală

MĂCEȘUL cu denumirea stiințifică ROSA CANINA,  cunoscut popular ca  rug, trandafir sălbatic, trandafir câinesc sau trandafir de câmpie este cel mai răspândit dintre trandafirii sălbatici, de la câmpie, până în zona montană. Își datorează numele grecilor, care îl credeau capabil să vindece rabia. Este un arbust caracterizat prin adaptabilitate și  forță de expansiune deosebite.

Este folosit ca plantă medicinală încă din antichitate, mai ales sub formă de sirop sau ceai. Măceșul are numeroase proprietăți terapeutice: vitaminizante, tonice, anti-inflamatorii.

Ca să avem o idee despre conținutul bogat în vitamina C a fructelor de măceș, mai precis a bacelor, 100 g bace conțin cantitatea de vitamina C dintr-un kilogram de lămâi. Valoarea deosebită a fructelor de Măceș constă și în prezența altor vitamine (A, B1, B2, PP, K), dar si coenzime din sursă naturală, care facilitează utilizarea optimă a vitaminelor in organism.

Datorită acestor proprietăți, extractul din fructe de Măceș este utilizat în numeroase combinații: ca vitaminizant și antianemic pentru copii (Energotonic junior Vitamine), în comprimate de supt naturale, utile pentru gât iritat și tuse seacă (Fiorda, Fiorda Junior), în produse pentru cure de imunizare (Imunogrip Plus, Imunogrip Junior).

De la Măceș mai sunt utilizate și alte părți de plantă, mlădițele. Prin prelucrarea acestora în stare prospătă, rezultă extractul gemoterapic din mlădițe de Măceș. Indicațiile principale ale extractului gemoterapic din mlădițe de Măceș sunt:  imunomodulator, antiinflamator și antialergic. Este utilizat ca atare în tulburări de creștere ale copiilor, cauzate de infecții recurente ale căilor respiratorii, dar și în combinații cu rol imunomodulator (Polygemma Imunitate), sau pentru sănătatea gâtului (Polygemma cavitate bucală și gât).

Așadar, putem apela la Măceșe pe tot parcursul anului și cu atât mai mult în sezonul rece, atunci când avem nevoie de o bogată sursă de vitamine și de imunitate sănătoasă.