logo EPG

Plante prelucrate în stare proaspătă, conceptul Plantextrakt

Prelucrarea plantelor în stare proaspătă a dus la o "nouă fitoterapie", o fitoterapie renovatoare, cum o numeau medicii homeopaţi francezi la începutul anilor ’70.

Cum s-a ajuns la acest concept?

În urmă cu peste 200 de ani, dr. Samuel Hahnemann, părintele homeopatiei, este cel care introducea conceptul prelucrării plantelor în stare proaspătă, cu scopul de a ajunge la "esenţa" plantei. Astfel, termenul generic de "tinctură mamă" este specific homeopatiei şi indică faptul că aceste extracte sunt folosite ca materii prime la fabricaţia medicamentului homeopat. Ulterior, tincturile mamă şi-au câştigat un loc bine meritat şi în fitoterapie.

La 150 de ani după Hahnemann, dr. Pol Henry, medic homeopat belgian, începe să studieze părţile tinere ale plantelor (muguri, mlădiţe, etc) a căror prelucrare, în vederea extragerii fitocomplexului specific, impune obligativitatea prelucrării plantei în stare proaspătă. Astfel ia naştere gemoterapia, care cunoaşte o dezvoltare continuă în multe ţări, printre care se numără şi România.

Confirmarea conceptului propus de Hahnemann

Prin prelucrarea plantelor în stare proaspătă s-au evidenţiat mai bine calităţile plantelor, putându-se păstra fitocomplexul specific mai aproape de "originalul" din natură. Acest lucru a fost confirmat prin analize fitochimice, precum şi prin calităţile organoleptice ale extractelor obţinute (culoare, gust, miros, mai pregnante). De asemenea, stabilitatea acestor extracte (valabilitatea) este mai mare, comparativ cu modelul clasic al prelucrării plantelor uscate.

Tincturile mamă

În cazul tincturilor mamă, un avantaj important care se adaugă este studierea lor permanentă de către experţi în domeniul farmaceutic, care aduc la zi, anual, informaţia de specialitate. Aceasta presupune şi faptul că, atât procesul tehnologic, cât şi controlul analitic al tincturilor mamă sunt reglementate riguros.

Extractele gemoterapice

Gemoterapia s-a dezvoltat în special pe baza experimentării clinice şi a testărilor care au evidenţiat modul în care sunt influenţate rapoartele între fracţiunile proteice (albumine, globuline) sau modalitatea în care intervin în metabolismul lipidic şi/sau glucidic. Se estimează că viteza de reînnoire a moleculelor de proteine este de aproximativ 60 de zile, astfel încât, în general, în gemoterapie, se recomandă cure de 2 luni, cu eventuală repetare după o pauză de 2-3 săptămâni.  

Laboratoarele Plantextrakt dezvoltă de 23 de ani conceptul prelucrării plantelor în stare proaspătă, concretizat în

  • peste 300 de tincturi mamă (fabricate ca materii prime pentru homeopatie) din care 27 de tincturi mamă se comercializează, ca produse fitoterapice, în farmacii şi magazine de produse naturale
  • 67 preparate gemoterapice unitare (macerate glicerinice), 20 de complexe gemoterapice originale (gama Polygemma) şi 6 produse fito-gemoterapice originale
  • alte produse fitoterapice urmează aceeaşi linie a prelucrării plantei în stare proaspătă, fie că este vorba de sucul obţinut prin presare de la Echinacea purpurea, din Ovăz verde (Avena sativa), Orz verde (Hordeum vulgare) sau Ridiche neagră (Raphanus sativus niger), precum şi o serie de componente ale unor complexe fitoterapice originale realizate de către specialiştii firmei

Gmp Bio

Experienţa dobândită în direcţia fabricaţiei acestor game de produse rezultate din prelucrarea plantelor în stare proaspătă, precum ş experimentarea lor de către un număr tot mai mare de medici şi farmacişti, ne-au  consvins în a continua dezvoltarea acestor linii de produse naturale, a căror eficacitate terapeutică este recunoscută şi apreciată.