logo EPG

MEDICAMENTUL HOMEOPATIC - Spulberarea unor “mituri”

Fie că sunteți adepții homeopatiei, fiind în decursul timpului beneficiarii tratamentului homeopatic sau nu credeți că homeopatia este o metodă terapeutică eficientă, puteți avea o serie de informații care sunt de fapt neadevăruri care circulă referitoare la homeopatie, pe care mi-am propus să le demontez pentru o mai bună înțelegere.

Lucrez în acest domeniu de peste 30 de ani, astfel încât am participat și asistat la prezentări de cazuri clinice vindecate prin tratament homeopatic, prezentate la conferințe și congrese de homeopatie din țară și de peste hotare.

Iată care sunt câteva dintre adevărurile homeopatiei pe care doresc să le subliniez:

  • homeopatia nu are de a face cu misticismul și ezoterismul,
  • homeopatia nu este fitoterapie sau un alt fel de fitoterapie,
  • n homeopatie nu se folosesc doar substanțe naturale,
  • preparatul homeopatic nu este supliment alimentar, ci medicament,
  • nu este adevărat că homeopatia nu este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS),
  • homeopatia nu este identică cu placebo,
  • există studii experimentale și clinice care fundamentează medicamentul homeopatic,
  • există o explicație pentru faptul că medicamentul homeopatic (în general) nu prezintă prospect.

Să le luăm pe rând:

Mitul nr. 1 – Homeopatia este o practică mistică, ezoterică

Chiar unele persoane din cadrul Bisericii au lansat afirmația că homeopatia pătrunde pe un teren nepermis și își arogă vindecări spirituale sau, că ar face uz de metode “necurate”, cu folosirea unor incantații la prepararea medicamentelor.
Ambele afirmații sunt neadevărate, vindecarea spirituală nefiind posibilă prin homeopatie (ce ușor ar fi să dobândim spiritualitatea cu câteva granule!), iar metoda de fabricație este una farmaceutică, standardizată. Pe de altă parte, nici ezoterică nu poate fi, din moment ce totul este la vedere: ca metodă terapeutică și tratament.

Mitul nr. 2 - Se vorbește de multe ori despre homeopatie ca fiind o fitoterapie sau un alt fel de fitoterapie

Deoarece în homeopatie a fost experimentat efectul a foarte multe extracte din plante (de ordinul sutelor), s-a ajuns la interpretarea greșită a multor oameni, care consideră homeopatia tot o fitoterapie.

De fapt, medicamentul homeopatic acționează conform unor principii diferite față de medicamentul clasic, care poate fi la rândul său obținut din substanțe de sinteză sau din extracte de plante, ca în fitoterapie.

Homeopatia este o metodă terapeutică, care, alături de metoda terapeutică clasică (alopatia), realizează abordarea bolii și a bolnavului conform unor principii enunțate încă din antichitate. Hipocrate, părintele medicinii, le-a enunțat și ele sunt perfect valabile, regâsindu-se în mecanismele fiziologice. Acestea sunt:

  • principiul contrariilor și al deviației (Contraria contrariis curentur / Aliena alienis curentur) pe baza cărora s-a realizat medicamentul alopatic și
  • principiul similitudinii și al identității (Similia similibus curentur / Aequalia aequalibus curentur) care stau la baza medicamentului homeopatic.

Aceasta înseamnă că medicamentul alopatic acționează prin mecanisme care combat efectele bolii (antiinflamator, antibiotic, etc) sau le deviază pe altă cale, iar medicamentul homeopatic acționează prin mecanisme asemănătoare sau identice cu cele ale bolii, care duc la reglarea dezechilibrelor produse în organism prin stimularea capacității de vindecare a organismului (mecanisme de tip feed back).

Mitul nr. 3 - În homeopatie se folosesc doar substanțe naturale

Realitatea este că în homeopatie se folosesc foarte multe substanțe chimice, dintre care multe am putea spune că sunt din regnul mineral, dar există și foarte multe substanțe de sinteză (unele introduse chiar de la începuturile homeopatiei, de către Hahnemann, părintele metodei, precum săruri de As, Hg, Causticum, Hepar sulfur, etc). Mai mult, substanțe de sinteză studiate în vederea obținerii medicamentelor clasice, au fost studiate și ca medicamente homeopatice.

Practic, orice substanță poate deveni medicament homeopatic, dacă este studiată conform metodologiei homeopatice: realizarea de proving-uri homeopate (prin administrare la omul sănătos de diluții homeopatice), în urma cărora se realizează patogenezia homeopatică (tabloul de semne și simptome specifice).

Mitul nr. 4 - Preparatul homeopatic este supliment alimentar, nu medicament

Trebuie cunoscut faptul că preparatul homeopatic are statut de medicament, fiind fabricat după o metodologie farmaceutică inclusă în Farmacopeea Europeană (pentru Uniunea Europeană) și autorizat pentru punere pe piață de același organism care autorizează și medicamentul clasic, Agenția Națională a Medicamentului, care lucrează conform metodologiei stabilite la nivel european, de către Agenția Europeană a Medicamentului. De asemenea, la noi în țară prescrierea acestor medicamente se face doar de către medici.

Mitul nr. 5 - Homeopatia nu este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

OMS nu numai că recunoaște medicamentul homeopatic, dar a stabilit și definiții ale metodelor homeopatice (pentru homeopatie clasică și alte homeoterapii) și elaborează permanent direcții de dezvoltare, care includ și medicamentul homeopatic.

Mitul nr. 6 - Homeopatia este identică cu placebo

Aceasta este acuza adusă adesea de către detractorii homeopatiei, persoane care nu cunosc domeniul, căci nu au o formare de medici homeopați și care, nu de puține ori, sunt mânați de alte interese pentru a discredita homeopatia.

Dacă am considera numai faptul că homeopatia a trecut proba timpului (peste 200 de ani de practică medicală), ar trebuie să conteze în judecarea cu discernământ a rezultatelor sale. Să avem în vedere apoi că se obțin rezultate remarcabile prin tratament homeopatic la copii foarte mici (și la sugari), în domeniul veterinar, în agricultură – agrohomeopatie.

Mitul nr. 7 - Nu există studii experimentale și clinice care fundamentează medicamentul homeopatic

Medicamentul homeopatic a fost și este în continuare studiat de către specialiști homeopați, existând atât abordări teoretice, studii experimentale, precum și studii clinice. Toate aceste cercetări au însă abordări specifice, ce țin de specificitatea metodei homeopatice. Persoanele care nu înțeleg specificul metodei, nu pot nici aborda o cercetare științifică reală în domeniul homeopatiei.

În România, s-au evidențiat în special studiile a doi cercetători, academicianul Dumitru Dobrescu (farmacolog și medic homeopat), care a scris prima lucrare de farmacologie homeopată din lume (2007) și doamna prof. dr.farm. Aurelia Nicoleta Cristea (farmacolog și membru al Academiei de Științe Medicale), care a realizat studii pe animalul de laborator, prin care a evidențiat efecte reale la administrarea diluțiilor înalte homeopatice și, foarte important, a lansat conceptul de farmacologie informațională, concept aplicabil la medicamentul alopatic și homeopatic deopotrivă (Premiul Academiei, 1994).

Dintre cercetările recente realizate în lume, de importanță deosebită sunt cele realizate prin microscopie electronică (India, Belgia), ce au evidențiat prezența de nanoparticule în diluțiile înalte homeopatice (homeopatia = nanomedicină). Alte rezultate foarte importante s-au obținut prin studii de genomică, punându-se în evidență faptul că diluțiile homeopatice pot influența expresia unor gene, în anumite afecțiuni.

Mitul nr. 8 - Medicamentul homeopatic (în general) nu prezintă prospect, deci nu este de încredere

În homeopatie, medicul realizează prin anamneza specifică, homeopatică, o individualizare a tratamentului pentru fiecare bolnav, aceasta însemnând că aceeași boală se poate trata cu zeci de medicamente homeopatice diferite, dintre care medicul are de ales medicamentul potrivit (similimum).

De aceea, medicamentul clasic homeopatic nu poate prezenta prospect, el adresându-se unui tablou specific de boală (nu unei anumite afecțiuni), ce trebuie identificat și selectat de către medic, prin similitudine cu tabloul de boală al fiecărui pacient.

Pe de altă parte, există și medicamente homeopatice cu prospect (în general combinații de diluții homeopatice), pentru care s-a documentat și experimentat acțiunea doar pentru o anumită afecțiune, cu urmărirea similitudinii la nivel local și cu posibilitatea statistică de a duce la rezultate pozitive. Acestea pot fi prescrise astfel și de către medicii care nu sunt specializați în homeopatie, sau recomandate de către farmacist.

Vă doresc să beneficiați de efectele benefice pe care le poate aduce administrarea de medicamente homeopatice, efecte care apar, nu de puține ori, în situații în care medicamentele clasice se dovedesc neputincioase. Medicii homeopați sunt cei care au căutat și alte modalități de a-și ajuta pacienții și al căror studiu în acest domeniu este o provocare de fiecare zi, cu fiecare pacient.

Secretar general ARGH